edna-g

Què és l'EDNA?

EDNA és un entorn de divulgació sobre la neu i les allaus. L'acrònim EDNA significa Espai de Neu i Allaus. Tres organismes andorrans són els que han creat aquest espai:

  • CEPEIS: Cos Especial de Prevenció, Extinció d'Incendis i Salvament, concretament per la seva unitat GRM: Grup de Rescat en Muntanya d'Andorra.
  • EFPEM: Escola de Formació de Professions Esportives i de Muntanya.
  • IEA: Institut d'Estudis Andorrans, concretament pel seu centre CENMA: Centre d'Estudis de la Neu i de la Muntanya d'Andorra.

Les Motivacions

Els tres organismes porten anys treballant conjuntament en tasques de divulgació sobre neu, allaus i seguretat en muntanya. A partir de les col·laboracions realitzades, es va encetar entre ells un fructífer diàleg sobre els coneixements de la població dels riscos naturals. De seguida es va fer palès que en un país de muntanya com Andorra seria de gran utilitat, per a la població, la creació d'un "espai" on resoldre dubtes, on realitzar formacions de qualitat, on obtenir informació fàcilment i on tothom (de qualsevol nivell) hi pogués ser ben acollit. I així va sorgir l'EDNA.

Els membres dels tres organismes parteixen de coneixements i competències diferents, però complementaris. Unir tots aquests coneixements per oferir-los conjuntament es va veure com una molt bona oportunitat per a fer una divulgació completa, sobre la neu i les allaus, en tots els seus aspectes.

Objectius

1. Difondre a la població d'Andorra (i de fora d'Andorra) coneixements sobre la a neu, les allaus i la seguretat hivernal.
2. Oferir un espai obert a tots els professionals i experts del sector perquè puguin aportar treballs i estudis que contribueixin a un millor coneixement i divulgació dels temes relacionats amb la neu, les allaus i la prevenció i seguretat en terreny de muntanya.
3. Es procurarà sempre que els alumnes que accedeixin a les activitats organitzades per l'EDNA tinguin una despesa mínima, per tal de fer arribar els coneixements a transmetre al màxim de persones possibles.

Eines de divulgació

El web ha de ser l'eina més important de difusió de l'EDNA. Si teniu comentaris o suggeriments ens els podeu fer arribar a l'adreça: cenma@iea.ad

Es podran utilitzar altres eines de divulgació com ara conferències, cursos, edició de fulletons, vídeos, llibres, etc.

Crèdits del web

Textos i dibuixos: Pere Esteban, Natàlia Gallego, Óscar López, Aina Margalef, Montserrat Mases, Francesc Poujarniscle, Óscar Santos, Laura Trapero.